Съвременният живот е неизменно свързан с парите. Колкото повече имаме от тях, толкова по-добре се справяме, толкова повече неща си позволяваме и толкова повече се забавляваме. Колкото и да подценяваме този факт, днес щастието все пак е отчасти зависимо от наличието на пари. Ежедневието ни се състои в прекарване на няколко часа във вършене на задачи, които в края на месеца ни осигуряват определена парична сума. Всички знаем колко е трудно да изкараш заплатата си, но още по-трудно е, когато започнеш да я даваш. По тази причина днес съм ви подготвила един списък с трикове, които могат да ви спестят известна сума пари, които да запазите или да похарчите за нещо по-забавно от ежедневни нужди и сметки.

 1. Не купувайте в големи количества

  Може би си мислите, че по този начин пестите доста, но определени неща създават по-големи разходи, когато се взимат в големи количества. Големите опаковки от продуктите за бита може би ви изглеждат по-разумни като разход, но ако си направите равносметка, ще забележите, че това въобще не е така. За какво да взимате пет килограма мляко, ако вашето семейство консумира максимум килограм на седмица? Когато е отворен, продуктът се разваля и най-вероятно ще изхвърлите повече от половината. Това създава ненужно разхищение на пари и ресурси. Ако искате да купите от нещо в големи количества, първо трябва да сте сигурни, че наистина ще го използвате или консумирате. Можете да вземете повече от продуктите, които не се развалят и са винаги нужни за домакинството, но само ако ги намерите на промоция или на по-изгодна цена. Разбира се, това ще отнеме място за съхранение, затова преценете добре дали разполагате с такова.

 2. Правете си домашен хляб


  Не знам дали сте си правили досега, но мога да ви уверя, че домашният хляб е страшно вкусен и освен това е пълен с далеч по-малко вредни вещества от купения. Ухае невероятно, излиза евтино и става бързо. Инвестирайте в домашна фурна за хляб и още утре може да започнете да правите толкова, от колкото се нуждаете. Трябват ви само мая, брашно, сол и топла вода. Ако предпочитате, можете да го месите и на ръка, но това ще ви отнема доста повече време.

 3. Използвайте фризерa

  Замразявайте храната си и така винаги ще имате нещо под ръка за готвене, ще можете да се възползвате от покупка на по-големи количества на промоция и няма да се налага да пазарувате всеки път за вечеря. А всички знаем, че почти всяко ходене до магазина, ни носи куп излишни неща, които иначе не бихме си купили.

 4. Използвайте само продукти, с които вече разполагатe

  Така де, поне веднъж в месеца или цяла седмица, изчиствайте продуктите, които не сте доизползвали. Така поне няколко дни няма да се налага да харчите пари за храна. Можете също така да използвате останалите продукти за обяд на работа или училище. Ще се изумите колко много неща можете да приготвите от остатъчни продукти. Също така сигурно ще измислите интересни и вкусни рецепти, които и занапред ще си готвите, когато ви се хапва нещо вкусно.|

 5. Използвайте библиотеката!

  За книгоманите като мен, това е много важно правило. Спестява доста пари, а освен това дава възможност за достъп до безброй безценни ресурси. В Пловдив например таксата за ползване на библиотеката е 6 лева годишно! Това е доста скромно, имайки предвид цените на книгите, които обикновено варират между 15-20 лв за книга. Библиотеката редовно се зарежда с актуална литература и определено няма да ви е скучно. 6 лева и цяла година нови книги. Едва ли бихте могли да си го позволите, ако се налагаше да си ги купувате. Освен това можете да се възползвате и от безплатните ресурси, които предлага интернет.

 6. Кажете „чао“ на сателитната телевизия!

  Не помня откога не съм гледала телевизия и понякога се чудя кой въобще гледа при наличието на толкова много опции в интернет. Но факт е, че хората масово не са се отказали от това да плащат сума пари на месец за канали, огромна част от които въобще не гледат. Ако изключите тези екстри, все още ще разполагате с няколко канала, които са напълно достатъчни да задоволят нуждите ви от телевизия, ако въобще имате такива. Интернет разполага с неизброима база данни от информация, клипчета, филми и предавания, които в голяма част от случаите можете да гледате безплатно, а в друга – срещу заплащането на доста скромна сума пари. Така като се замисля – за какво въобще ви е телевизора?

 7. Избягвайте да плащате пълната цена

  Оглеждайте се за промоции, кодове и всякакви неща, които биха могли да ви спестят пари. В някои магазини дори можете да помолите за намаление и в голяма част от случаите да получите такова. Питайте и търсете!

 8. Правете си повече разходки пеша

  Ходете пеша на работа или до магазина. Навсякъде, където можете, просто вървете. Така пестите гориво, а освен това правите добро на организма си, който има нужда от движение.

 9. Изчакайте 30 дни, преди да направите скъпа покупка

  Аз обикновено действам импулсивно и в голяма част от случаите дори не минават 30 дни, преди да реша, че покупката, която съм направила ми е излишна. Понякога се е налагало да изхвърлям неизползвани неща, защото просто не ми вършат никаква работа, а само заемат място. Това вече е истинско разхищение. Затова премислете добре. Огледайте цените в различните магазини и в интернет. Проучете кога въпросното нещо ще бъде най-изгодно за закупуване. Това ще ви спести маса пари, а понякога дори и излишни покупки. Бъдете рационални!

 

Е, какво мислите? Ще изпробвате ли някои от съветите ми? А може би някои от тях вече са част от ежедневието ви и не сте го осъзнавали досега? Кои от тях са ви най-полезни? Аз гласувам с две ръце за библиотеката и разчистването на кухнята от остатъчни продукти. 🙂

 


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *