Всяка професия изисква вдъхновение. Всяко хоби – също. Дори всекидневието ни изисква вдъхновение. Вдъхновение да сготвим любимото си ястие, вдъхновение да напишем първия си роман или пък онзи дълго отлаган доклад за работа. Вдъхновение да се вземем в ръце и да поведем живота си в нова посока. Вдъхновението да покоряваме нови върхове.

Понякога то идва от случайно видяна картинка. Друг път – от дочута песен в автобуса. Понякога ни поглъща отвътре и не ни оставя да спим. Друг път – идва колебливо на пръсти и ние се стараем да сме тихи, че да не го изгоним. Но ги има и онези моменти, в които вдъхновението ни се е скрило в някои от най-дълбоките кътчета на съзнанието ни и каквото и да правим, просто не излиза на повърхността.

В такива моменти има много източници, от които можем да го почерпим, но моя любим си остава TED. Ако не сте чували за TED, според Уикипедия това е световна поредица от конференции. Създадена е с основната цел да популяризира ценни идеи. По последни данни, видеата на сайта са над 2300. Варират от 3-4 минути до цели 30 и всяко едно от тях ще ви научи на нещо, което не сте знаели досега. Или пък сте знаели, но е било важно да ви се напомни.

Следващият списък включва тези конференции на TED, които са ми направили най-голямо впечатление и са повлияли на начина ми на мислене. Насладете им се! Можете да споделите и ако желаете споделете вашите любими с мен.

 

Дан Гилбърт: Удивителната наука за щастието

Попаднах на това видео в период, в който то ми беше особено нужно. Трябваше ми да разбера каква е природата на щастието и защо предпочитаме една ситуация пред друга. Защо предпочитаме да сме с даден човек, отколкото да сме без него? И дали в бъдеще това ще има голямо отражение върху щастието ни? Оказва се, че хората умеят да си създават щастие и да смятат, че са много по-щастливи с това, което имат, отколкото с онова, което биха могли да имат. По-подробно за този феномен обаче ще ви разкаже Дан Гилбърт.

 

Мел Робинс: Как да спреш да прецакваш сам себе си?

Едно от най-мотивиращите видеа, които съм гледала. Мел Робинс е редактор на списание Success, а тук разказва как малките решения могат да имат огромно въздействие върху живота ни. Дава ни много точни съвети как можем да променим начина си на мислене, а в следствие и начина си на действие, за да живеем един по-добре.

 

Стив Джобс: Как да живеем, преди да умрем

В това видео Стив Джобс разказва за живота си пред завършващи Станфорд студенти. Вдъхновява ги да вярват и винаги да следват мечтите и сърцето си. Разказва за най-лошите си моменти и как благодарение на тях е усъвършенствал себе си.

 

Шонда Раймс: Годината, в която започнах да казвам „Да“

Шонда Раймс е американска сценаритска, известна със сериала „Анатомията на Грей“. В това видео разказва за своя работохолизъм и движещата сила, която я е карала да създава над 70 часа телевизия на сезон. Но какво се случва, когато тази движеща сила изведнъж просто изчезне? Как да си я върнем обратно и какво убива радостта ни от работата, за която винаги сме мечтали? Ще разберете, когато изгледате следващата конференция.

 

Gen Kelsang Nyema: Щастието е само в ума ви

Последното видео, което искам да споделя днес, отново е свързано със щастието. Какво е то? Съществува ли реално или е състояние на ума ни? Дали сами решаваме днес да имаме добър или лош ден?

Е, надявам се, че щом сте стигнали до тук, значи сте изгледали всички конференции или поне част от тях. Ако сте получили дневната си доза вдъхновение, не губете нито минутка повече, а започвайте да работите върху идеите си. Ако пък не – сигурна съм, че в богатата колекция на TED все пак има нещо ценно и за вас. Не се отказвайте, докато не го намерите!

Ако този списък с любими конференции ви е допаднал, най-вероятно ще подготвя и втора част. Дотогава останете мотивирани и не забравяйте да споделите този линк с приятелите си, за да почерпят и те вдъхновение от експертите!


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *