До преди няколко месеца бях само момичето с големи идеи и мечти, но с изцяло непостижими цели. Всичко, което исках, ми се струваше абстрактно и далеч в бъдещето.

Един ден се събудих на 25 и си казах, че ако не предприема действия сега, докато съм в разцвета на силите си, няма никога да мога да опитам от нещата, които винаги съм искала. Веднага извадих графика си и го пренаредих така, че целта ми да стане с най-висок приоритет. От тогава до днес не съм спирала да научавам нови неща всеки ден, не спирам да работя върху блога си, творя поне един час дневно, занимавам се с любимите си неща и съм по-щастлива от всякога.

Ако вие не можете да кажете същото за себе си, по-долу съм изброила няколко причини, поради които може би не постигате целите си.

1. Целите ви са твърде общи

Целта „Искам да променя света.“ не е цел. Поне не конкретна. Какво точно не харесвате в света и какво според вас трябва да се промени? Какви са конкретните действия, които смятате, че трябва да бъдат предприети? Къде е разликата между сегашния свят и този, в който бихте искали да живеете? Ако за вас „да промените света“ означава да нахраните бездомните кучета, какво трябва да направите, за да го постигнете? Отговорите ли си на тези въпроси, вече ще имате истински цели пред себе си.

2. Не предприемате действия

Ако знаете какво трябва да направите, но не го правите – е, вие сте си виновни. Намерете поне един час на ден, който да посветите на целта си. Така стъпка по стъпка, ще започнете да се доближавате до желания резултат.

3. Всъщност не искате да ги постигнете

Това вашите цели ли са или са ви наложени от някого друг? Дали не са възгледите на родителите и на приятелите ви? Мислите ли, че обкръжението ви очаква да види конкретно нещо от вас, но вие самите въобще не изпитвате желание да го правите? Ако е така, обяснете на околните, че животът си е ваш и работете по собствените си цели. Ще видите колко по-голямо ще бъде желанието ви да ги постигнете.

4. Не знаете как да ги постигнете

Е, добре, никой не е започнал с ясно начертан план пред себе си за всяка малка стъпка по пътя, която трябва да предприеме. Но пък всеки има нюх за първите няколко стъпки. Вслушайте се в себе си. Какво смятате, че трябва да направите първо? Планът ще се разкрива пред вас постепенно… Важното е да започнете от някъде.

5. Нямате краен срок

Колкото и да мразим крайните срокове, понякога те могат да бъдат наистина добро нещо. Ако не си поставяме крайни срокове, имаме навика да разтегляме задачите си доста дълго във времето. Просто си поставете цел и краен срок, в който трябва да я изпълните. Представете си, че сте на работа и ако не изпълнете задачата си в зададеното време, просто ще ви уволнят. Поемете тази отговорност и пред себе си. Предвидете някакво наказание в случай, че не изпълните целта си в дадения срок и задължително си го наложете.

6. Не следвате плана си

Ако вече сте си поставили ясна цел, имате и краен срок, но все пак забелязвате, че не следвате начертания план, то имате сериозен проблем. Да не можете да разчитате на себе си е доста притеснително. Съберете цялата си воля и просто се придържайте към идеите си. Това ще ви даде стимул и кураж да продължите.

7. Не вярвате, че ще ги постигнете

Ако не вярвате в себе си и постигането на целта ви ви се струва нереалистично, отново ви приканвам да проверите дали сте разделили голямата задача на малки изпълними подзадачки. Освен това ако изпълните нещо малко, свързано със крайната ви цел, веднага ще се почувствате по-уверени.

8. Свикнали сте да не успявате

Щом подхождате към новата си цел негативно, не очаквайте крайният резултат да е позитивен. Ако убеждаваме себе си, че сме добри или не сме добри в нещо – е, и в двата случая сме прави. Вие избирате!

След като стигнахте дотук, надявам се, че сте успели да намерите отговор на въпроса в заглавието. Ако мислите в главата ви вече са малко по-ясни, не губете време – започвайте да работите за мечтите си! Но преди това – не пропускайте да бъдете полезни и да споделите тази статия и със своите приятели! 🙂


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *