Страшна фенка съм на сериалите. Не знам как досега не успявах да ги вместя в ежедневието си, но от миналата година насам редовно си пускам любим сериал за фон, докато правя нещо друго. Така в рамките на една година успях да изгледам няколко добри сериала, което преди време беше немислимо. Дори си направих абонамент за Netflix и вече имам възможност да потъна в любимата си история само с един клик.

Все още съм на списъка си с Must-watches (Задължително-трябва-да-се-гледа) и не съм стигнала до по-особени, непознати и необичайни, но пък се забавлявам доста, докато гледам класиките. Ето го и списъкът ми с любими заглавия, които изгледах през 2018.

 1. „Двама мъже и половина“
 2. „Приятели“
 3. „Ривърдейл“
 4. „Момичетата Гилмор“ + продължението „Година от живота“
 5. „Самотното дърво на хълма“
 6. „Малки сладки лъжкини“
Снимка: geekynews.com

Комедийните сериали

Каквото и да кажа за „Двама мъже и половина“ и за „Приятели“ все ще е малко. Едни от най-добрите комедийни сериали на нашето време. Започнах да ги гледам в един от най-тежките периоди от живота ми, когато всичко сякаш беше нагоре с краката. Помогнаха ми страшно много да се отпусна и да забравя поне за малко за трудностите. Дадоха ми повод да се смея в период, в който не ми беше до смях. Гледането си заслужава отново и отново, и отново…

„Ривърдейл“

„Ривърдейл“ е сравнително нов сериал. В момента се излъчва третият му сезон. Определено е странен. Има елементи на мистерия и на криминален. Първият сезон го изгледах на един дъх. Стори ми се доста добър. Може да се каже, че има мотиви, които най-вероятно са вдъхновени от „Малки сладки лъжкини“. С тази разлика, че действието се развива доста по-бързо и във всеки сезон досега има нова мистерия за разгадаване и нов злодей. От втори сезон нещата станаха доста по-блудкави и по-изстискани от пръстите. Историята е все по-нереалистична. Минлата седмица гледах първата серия от трети сезон и нещата определено се влошават. Не съм сигурна, че ще успея да продължа да го следя.

Снимка: theverge.com

„Момичетата Гилмор“

„Момичетата Гилмор“ започнах с лек скептицизъм. Вдъхнових се, когато видях, че участва моя любим Чад Майкъл Мъри. После обаче се разочаровах отново, когато научих, че участието му е твърде кратко… А такъв потенциал имаше… В интерес на истината обаче сериалът ми допадна доста. Слях се с героите и съдбите им и ми беше приятно да чувам гласовете им, докато се занимавам с нещо друго вкъщи. Разбира се, това е един от сериалите, който не завършва както бих искала. С тази надежда гледах и продължението му от 2016-та година. За съжаление – и тук не дойде желаният финал. Явно главните героини са на друго мнение, различно от моето. Но надеждата ми не умира. Надявам се някой ден да има второ продължение и най-накрая да науча това, което чакам вече седем сезона + 4 епизода продължение.

Снимка: eonline.com

„Самотното дърво на хълма“

„Самотното дърво на хълма“ е свързан с толкова много спомени… Гледам го и вече не присъства само емоцията от самия сериал, спомням си каква бях аз при първото му гледане… Беше преди цели 11 години. Забелязвам колко съм пораснала и как са се променили възгледите ми. Нещата, които харесвах тогава и тези, които харесвам сега, са тотално противоположни. 

Снимка: elitedaily.com

„Малки сладки лъжкини“

„Малки сладки лъжкини“ е сериал, чиито първи епизоди съм гледала преди време, но си спомням само бегло. Не може да се каже, че е сред любимите ми. Твърде разтеглен, твърде много неща не се връзват. Важна информация излиза постепенно с напредването на сезоните, което не изглежда логично при положение, че се е водило разследване. Когато го гледах за първи път, определено ми беше страшен, но сега трудно може да ме изплаши или впечатли. Може би вече съм надраснала възрастта, в която трябва да се гледа. Но пък не е лош като за развлечение. Иначе определно съм впечатлена от тоалетите и красотата на актрисите. 🙂

Това са сериалите, които гледах (а някои – продължавам да гледам) през 2018-та година. Кои сте гледали вие? Харесахте ли си нещо за гледане?


4 Коментара

Георги Георгиев · 06.11.2018 на 18:02

Аз може би ще изглеждам банален, но продължавам със същите сериали, които следя от години, а именно:

1. Game of Thrones: Упс, тази година нямаше нов сезон, така че просто изгледах отново последните два. Може би най-впечатляващия сериал за мен като цяло – сюжет, сценарий, атмосфера, актьорска игра (и най-вече актьорско присъствие, което за мен е най-важно от приноса на актьорите – да се вживеят в героите си), аудио-визуална реализация… Брилянтен.

2. Walking Dead: впечатлява ме по същите причини като Game of Thrones, но леко отстъпва, защото сценарно върви по-тромаво и накъсано (не винаги успявам добре да се ориентирам в различните микро-сюжетни линии).

3. (единственият български сериал, който следя) Откраднат Живот: определено е най-качествения според мен български сериал, не е перфектен, но се откроява с много доброто съчетание на макро- и микро-сюжетни линии, добре сглобен сценарий, много добра атмосфера и доста добри актьорски игра и присъствие.

За съжаление нямам време за повече сериали, но съм доволен от тези три и останалото време, което мога да посветя на кино-изкуство, го посвещавам на кино-продукции.

  Anelia · 17.12.2018 на 12:33

  Имам поглед върху първите два сериала, но някакси не са мой тип. Game of Thrones го спрях на 4-ти сезон и така и не намирам сили да продължа, тъй като действието и без друго беше доста объркано за мен и не съм сигурна, че съм разбрала всичко. Пробвах се да чета и книгите, за да добия по-пълна представа, но по средата на първата се отегчих. Мисля си все пак, че ще дойде ден, когато ще му дам втори шанс.
  Walking Dead така и не ме впечатли. Изгледах около 5-6 епизода. Може би не съм му дала шанс да се заплете и да ме заинтригува.
  Българските сериали ги харесвам много, но не следя нито един. Крайно време е да сложа в списъка си няколко. Пробвала съм „Столичани в повече“ и „Под прикритие“ иначе.
  Благодаря за препоръките!

Крум Енчев · 09.12.2018 на 19:07

Аз пък напоследък станах фен на минисериалите. Мисля, че съчетават в себе си уникален актьорски състав и дълбок драматичен сюжет, а също така отнемат много по-малко време да се изгледат. Силно впечатлен съм от „Big little lies“, „Olive Kitteridge“, „Patrick Melrose“ – страхотна актьорска игра и в трите минисериала! А последният сериал, който гледах беше „The handmaid’s tale“ – може би едно от най-странните неща, които съм гледал някога! Поредната продукция на HBO, която не разочарова! Сериал за изключителна човешка воля и несломим дух!

  Anelia · 09.12.2018 на 20:15

  Не съм гледала нито един от изброените досега, но пък съм чувала доста за „The Handmaid’s Tale“. Бях прочела първите няколко глави от книгата, която скоро излезе на български. Определено изглежда обещаващо. Благодаря ти за препоръката! Слагам „The Handmaid’s Tale“ в списъка си за гледане, бонус точка е, че любимата ми Алексис Бледел е част от актьорския състав. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *