Последната седмица е така мрачна и дъждовна, че не ми се иска да правя нищо друго освен да се свия на топло в леглото и да чета книга. Удоволствието се увеличава многократно, ако до мен има шоколад и се разнася мириса на ароматна свещ. Още повече ако тя е изработена собственоръчно с подръчни материали.

В стаята си с материали от доста време имах едно неизползвано пакетче восък. Освен това имам солиден брой фитили за свещи и две шишенца с етерични масла – портокал и малина, които така и не успях да използвам, тъй като дифузерът ми изгоря. Всичко това говореше, че е време да запретна ръкави и най-накрая да си направя сама свещ.

Необходими материали:

  • Празен огнеупорен буркан
  • Фитил за свещ
  • Восък (май най-евтиният вариант е да използвате готови свещи и да ги разтопите)
  • Пастел (по желание)

Как се прави свещ?

Процедурата е много проста и не изисква големи усилия. На първо място разтапяте восъка в огнеупорен съд, но не в същия, в който мислите да държите свещта. Преди да го разтопите, може да добавите парченце пастел в избран от вас цвят. На мен ми беше достатъчен около 1 см.

Восъкът се топи в микровълнова фурна. Бяха ми необходими около 3 минути на 700 градуса, за да го превърна изцяло в течно състояние, но моя восък беше на стърготини. Може би ще е нужно повече време, ако е от готова свещ.

Ако желаете да добавите етерично масло, сега е моментът да капнете между 10 и 15 капки. Разбъркайте добре.

Фитилите за свещи обикновено са доста дълги. Навийте края на вашия около химикал или молив. Закрепете го така върху буркана, че да бъде центриран, а химикалът да му пречи да се размести. Налейте течността в буркана и оставете да се охлади.

Много важно е да не слагате свещта в хладилник, защото е твърде вероятно восъкът да се напука. Дайте й достатъчно време да стегне от само себе си. Не мога да ви кажа точно колко е необходимо, защото аз я проверих чак на следващия ден, но предполагам, че около час ще е достатъчен. Все пак имайте предвид, че зависи и от количеството восък. Последната стъпка е да изрежете ненужната част от фитила.

Вече може да се радвате на вашата първа ароматна свещ! 🙂


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *