В продължение на поста от миналата година, тази година следвам традицията да ви разкажа за списъка от филми и сериали, които гледах, и се надявам в отговор вие да ми разкажете за вашите любими и да ми препоръчате какво да гледам следващата година.

Филми

 1. Рицарят преди Коледа (2019) – Този го гледах преди няколко дни и беше моето бягство от реалността и надежда, че по Коледа стават чудеса. Филмът има интересен замисъл, напомнящ на един от любимите ми сериали „Друговремецът“, става за убиване на време и за създаване на коледен дух. Откъм детайлност бих казала, че усетих някои пропуски и слаби места – например ловкостта, с която преселник от 14-ти век успява да се справи с технологиите през 21 век, без да изглежда чак толкова учуден от тях.
 2. Дафне и Велма (2018) – Тук определено бих казала, че се върнах назад във времето в детските си години. Филмът беше фантастичен, с доза комедия и твърде нереалистичен елемент на ужаси. С ярките си цветове и картини ми напомни за филмите, които обожавах да гледам в детството си всяка събота от 20:00ч по БНТ.
 3. Предизвестена смърт 1 (2002) – Гледала съм го няколко пъти, но реших да си го припомня и след това да гледам следващите части, които не бях гледала. Макар и със свито сърце, защото много се страхувам от филми на ужасите, го изгледах с интерес. Не останах разочарована.
 4. Предизвестена смърт 2 (2005)
 5. Предизвестена смърт 3 (2017) – Изглежда злото никога не спира, а само расте. По финала на филма разбрах, че това едва ли ще бъде последната част.
 6. Aloys (2016) – Идеята на филма е доста интригуваща, но трудно се разбира от първото гледане. Лично на мен ми беше необходимо да прочета за сюжета във Wikipedia, за да вникна напълно в смисъла му. Мистерия, фантастика, въображение. Умело вплетени в едно. Донякъде напомнящ на любимия Inception (2010).
 7. West Coast (2016) – Лек, но и поучителен филм. За сблъсъка на група тийнейджъри със света на възрастните.
 8. Advantageous (2015) – Научнофантастичен филм с не толкова добър край. Ако се интересувате от мозъка, съзнанието и по какъв начин те са свързани с личността ни, това е вашият филм. Сюжетът се развива около опит за пренасяне на самоличност в ново тяло.
 9. Не казвай сбогом(2014) – Гледах този филм за втори път, като първия път бях доста уплашена от него, но пък ми хареса страшно много. Този път обаче не намерих от какво чак толкова съм била уплашена освен от случващото се в главата на една психопатично разстроена жена. На второ гледане филмът далеч не ме впечатли толкова.
 10. Вината в нашите звезди (2014) – Трогателен, тъжен, вълнуващ. Принципно не съм фенка на романтичните филми и книги. Този филм го гледах за втори или трети път. Не е върхът на филмовото изкуство, но пък е докосващ и ме разплака.
 11. Човек от стомана (2013) – Никога не съм предполагала, че историята на Супермен ще ми се стори толкова интересна и ще ми допадне, но определено се радвам, че му дадох шанс.
 12. Шаферки (2011) – Забавна комедия, романтика с щастлив край и готин полицай.
 13. Джейн Еър (2011) – Не съм такава почитателка на класическата литература, нито пък на филмите по нея, но някои неща просто трябва да се гледат и прочетат.
 14. Заешка дупка (2010) – Филм за непоправимата загуба. Трагичен, но същевременно и позитивен. Поуката е, че трябва да се опитаме да разберем всеки човек, преди да го съдим.
 15. Как да си дресираш дракон (2010) – Завръщане в детските години. Нещо, от което имах нужда. Анимациите винаги са пораждали у мен приятни и позитивни емоции.
 16. Хари Потър и Орденът на феникса (2007) – Каквото и да кажем за филмите, книгите от поредицата винаги ще си останат много по-добри. Но все пак това е Хари Потър, а той винаги ми създава уют, а и е доста приятно да видя до каква степен филмовата интерпретация се припокрива с представите, които съм си създала, докато съм чела книгите.
 17. Ваканцията (2006) – На Коледа стават чудеса. Може би всички имаме нужда да повярваме в това и да намерим своето чудо.
 18. Дяволът носи Прада (2006) – Когато човек е упорит, би могъл да постигне всичко. Но най-важното е да не се самозабравя и винаги да пази тези, които са най-близки до сърцето му.
 19. Superman Returns (2006) – Още една история за Супермен, която ми хареса страшно много. Изглежда фантастиката наистина е сред любимите ми жанрове. Може би е малко бягство от реалността.
 20. Тристан и Изолда (2006) – Любовта, която гради, но и разрушава. Невъзможната, трудната, виновната, скритата. И въпреки това не можем без нея. „Защото животът без любов нищо не е.“
 21. Тайната (2006) – Винаги си пускам този филм, когато минавам през труден период, за да си напомня, че нещата са и винаги ще бъдат в моите ръце.
 22. Хари Потър и Огненият бокал (2006)
 23. Чарли и Шоколадовата фабрика (2005) – Филмчето е свежо и добро за деца, но вечната класика за мен, с която свързвам Роалд Дал и любовта към книгите, си остава „Матилда“.
 24. Тетрадката (2004) – Класика сред романтичните филми, която неведнъж ме е разплаквала.
 25. Аз, проклетникът (2010) – Филмчето много ми допадна. Вечната борба между доброто и злото. 🙂
 26. Аз, проклетникът 2 (2013)
 27. Хари Потър и Затворникът от Азкабан (2004)
 28. Елф (2003)
 29. Хари Потър и стаята на тайните (2002)
 30. Хари Потър и философският камък (2001)
 31. Шрек (2001)
 32. Какво искат жените (2000)
 33. Обичайните заподозрени (1995)
 34. Невинни години (1993)
 35. Гробище за домашни любимци (1989) – Филмът е толкова слаб в сравнение с романа на великия Стивън Кинг.
 36. Портокал с часовников механизъм (1971) – Темата определено ме грабна. Филмът определено не е за всеки. Мен лично малко ме отврати от началото и имах няколко лоши сънища заради него, но самата идея за експериментирането върху човешки същества е страшно интригуваща. Би ми се искало да вникна в дълбочина, затова нямам търпение да прочета книгата.
 37. Замръзналото кралство (2013) – Доста приятна анимация, подходяща за зимния сезон, за силата на любовта.
 38. Хари Потър и Нечистокръвният принц (2009)

Принципно не съм филмов фен и предпочитам винаги книжния вариант (ако има), но тази година изгледах повече филми от всяка друга, че дори и взети заедно. Разбира се, не изоставам и със сериалите. Тези, които започнах и/или продължавам да гледам и тази година са:

Сериали

 1. Друговремец – Думите тук са слаби да изразят любовта ми към този сериал. Свързвам го с много неща, но най-вече с идеала си за мъж, който виждам в лицето на Джейми.
 2. Пълна къща – В началото го почнах с лек скептицизъм, но толкова бързо се влюбих в героите, че не желаех да свършва. След това с нетърпение започнах продължението, чийто последен сезон излезе преди няколко дни.
 3. По-пълна къща – Разбира се, продължението. Любимите ми герои са пораснали и водят свой собствен живот. Много се радвам, че имах възможност да видя какво се е случило с живота им след толкова години. Би ми се искало да направят същото и с „Приятели“.
 4. Ривърдейл – Разбира се, продължавам с новия 4-ти сезон, който има малко повече потенциал от 2-ри и 3-ти.
 5. Семейни връзки – Този гледам в момента и съм към края на втори сезон. Също започнах скептично, но все пак ми допада за момента, макар и не чак толкова както Пълна къща.
 6. Момчетата от Медисън Авеню – Тук съм все още на втори епизод и не мога да изкажа особено мнение.

А вие какво гледахте през изминалата година и харесахте ли си нещо от моя списък?


0 Коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *